• Forsiden
  • Hva gjør du dersom dine rettigheter brytes?

Hva gjør du dersom dine rettigheter brytes?

Det å få sine rettigheter brutt er noe mange opplever som litt vanskelig. Man opplever det kanskje personlig, og blir litt opprørt da situasjonen kan føles litt håpløs. Hvis du har lest artikkelen “Dine rettigheter som elev” så har du svart på hvitt hva dine rettigheter er, men hva gjør du med denne informasjonen? Kanskje synes du det er litt vanskelig å forstå hva noe betyr, eller hvordan disse paragrafene kan hjelpe deg. Hvis dette er tilfellet for deg, så har vi noen tips!

Tips og triks, trinnvis!

1

Begynn lokalt

Når du opplever et rettighetsbrudd så burde du alltid begynne med å kontakte de ansvarlige på din skole. Er det en lærer som har gjort noe galt så kan du ta kontakt med dem, eller eventuelt rektor eller en avdelingsleder.
2

Elevråd

Hvis du ikke når igjennom her, så kan du gå til elevrådet for å få støtte i saken din. Da kan de ta det med videre til ledelsen, som da øker sjansen for at du blir hørt. I tillegg er det vanskeligere for ledelsen å ignorere dere hvis dere er flere!
3

Elev- og lærlingombud

Fungerer ikke det, så kan du kontakte elev- og lærlingombudet (ELO) i ditt fylke. Denne personen jobber fulltid med å kjempe for elever og lærlinger sine rettigheter. Han/hun jobber med fylkeskommunen, og vil sitte på mye informasjon som kan hjelpe deg!
4

Gå til fylkeskommunen (kommunen hvis du går på ungdomsskolen)

Når du kontakter ELO så vil de nok hjelpe deg med å ta kontakt med fylkeskommunen/ kommunen. Da får du snakket med de som bestemmer over skolen din igjen, og de er pålagt å høre på deg hvis du har en klage!
«Ta kontakt med oss i rettighetshjelpen til Elevorganisasjonen! Du kan nå oss på rettighet@elev.no eller ved å ringe 22 99 37 00.» - Elevorganisasjonen