- Forsiden
- Fravær
Alt fravær skal i utgangspunktet føres på vitnemålet/kompetansebeviset ditt, men det er en del unntak. Det viktigste er at du og lærerne dine er flinke til å snakke sammen om hvorfor du har vært borte, og at du er flink til å dokumentere fraværet når du har grunn til å være borte, slik at ikke gyldig fravær blir ført som ugyldig fravær, og dermed kan føre til nedsatt ordenskarakter.
Hva betyr dette i praksis?
- Alt fravær skal føres i dager og timer.
- Du kan kreve å få årsaken til fraværet ditt ført på vitnemålet/kompetansebeviset, men da må du selv dokumentere grunnen (for eksempel legeerklæring ved sykdom, attest fra organisasjon ved organisasjonsarbeid over 10 dager etc.)
- Avtale med rektor eller faglærer om studiearbeid er ikke fravær i det hele tatt.
- Skoleadministrative gjøremål (hjelpe lærer/administrasjon med praktiske ting, møter på skolen, møter hvor du representerer skolen osv.) er ikke fravær i det hele tatt. Dette gjelder elevrådsarbeid. NB! Husk på at det skal være avtalt. Du har ikke rett til å få gjøre så mye skoleadministrativt arbeid som du ønsker.
- Rektor skal stryke inntil 10 dager fravær som skyldes disse forholdene:
- politisk arbeid i partier og organisasjoner arbeid som tillitsvalgt
- hjelpearbeid (for eksempel for Røde Kors)
- lovpålagt oppmøte (som sesjon eller møte i retten)
- helsegrunner (langvarig sykdom)
- representasjon i arrangementer på nasjonalt og internasjonalt nivå (f.eks. idrettsarrangementer)
- Fraværet nevnt over må dokumenteres med invitasjon, innkallelse e.l.
- Helsegrunner skal dokumenteres med attest fra lege.
- Er du i et annet trossamfunn enn Den norske kirke, kan du bruke inntil to av de 14 dagene på religiøse høytider.
- Har du fravær mer enn 10 prosent i et eller flere fag vil du ikke kunne få karakter, altså ikke vurdert (IV), i det faget.
- Elevene kan likevel få halvårsvurdering med karakter og standpunktkarakter, hvis han eller hun kan dokumentere at fraværet utover 10 prosent kommer av
- helse- og velferdsgrunner
- arbeid som tillitsvalgt
- politisk arbeid
- hjelpearbeid
- lovpålagt oppmøte
- representasjon i arrangement på nasjonalt eller internasjonalt nivå, f.eks. idrett eller kultur
- velferdsgrunner omfatter omsorgsoppgaver, for eksempel for egne barn
- Fravær av helsegrunner må i utgangspunktet dokumenteres med legeerklæring eller med dokumentasjon fra annen sakkyndig (fagperson), som for eksempel fysioterapeut, tannlege eller psykolog (herunder BUP).
- Fravær av politiske grunner kan dokumenteres av en politisk organisasjon, og hjelpearbeid av en hjelpeorganisasjon eller lignende.
- For velferdsgrunner, som for eksempel begravelser, er det ofte nok med beskjed fra foreldre eller myndige elever.
- Dersom fraværet skyldes ting som eleven åpenbart ikke kan kontrollere, som f.eks. stans eller forsinkelser i kollektivtrafikken, kan rektor bestemme om det likevel ikke skal føres fravær.
- Det er ikke krav om å dokumentere fravær før grensen på 10 prosent er overskredet, men elevene kan likevel velge å legge frem dokumentasjon før grensen er nådd. Grensen går ved 10,0 prosent udokumentert fravær. Dersom en elev har f.eks. 10,4 prosent udokumentert fravær i et fag kan ikke dette rundes ned.
- En elev som har stort udokumentert fravær i starten av skoleåret kan ha overtrådt fraværsgrensen for hele året, slik at han eller hun verken får halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter. Det skal infomeres om når en elev står i faren for å miste både halvårsvurdering og standpunktkarakter.
- Det er noen fag som ikke avsluttes med standpunktkarakter hvert år, for eksempel norsk og kroppsøving. Får du IV på vg1 eller vg2 kan du forsatt få standpunkt vg3 så lenge det finnes vurderingsgrunnlag.
- I spesielle tilfeller kan rektor bestemme at en elev som har gått over grensen på 10 prosent, og ikke har tilstrekkelig dokumentasjon, likevel skal kunne få halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter. Årsaken til fraværet må gjøre det klart urimelig at eleven ikke får karakter, og det udokumenterte fraværet i faget kan ikke være høyere enn 15 prosent.
- Skoleeier kan gi elevene mulighet til å bytte fag underveis i opplæringsåret. Da vil fraværet i det forrige faget bli annullert, og man begynner på 0 prosent i det nye faget. Eventuelt fravær i det opprinnelige faget vil ikke telle inn på fraværsgrensen.
- Fravær i fag vil ikke overføres ved skolebytte underveis i opplæringsåret.