- Forsiden
- Elevmedvirkning
Du har krav på å være med å bestemme hvordan du skal undervises i et fag og hvordan du skal bli vurdert. I tillegg har du krav på å være med og bestemme hvordan skolen skal styres. Skolen skal legge til rette for at du kan være med å påvirke din skolehverdag - altså medvirke - og kan ikke skylde på at du ikke kan nok til å medvirke. Da er det skolen sitt ansvar å gi deg den kunnskapen som trengs for at du skal kunne gjøre det. Samtidig har du også et ansvar for å være aktivt med. Hvis man ikke gjør det, vil ikke elevmedvirkning fungere. Det er viktig å huske at elevmedvirkning, også kalt elevdemokrati, er god trening til arbeidslivet!
Hva betyr dette i praksis
- Læreren må diskutere arbeidsmetoder med deg, altså forskjellige måter å arbeide på. Læreren må sørge for at du vet hvilke valgmuligheter som finnes, og hvilke konsekvenser de valgene kan få.
- Du skal ha minst én elevsamtale med kontaktlærer i halvåret. Læreren skal diskutere utviklingen din med deg jevnlig, slik at du vet hvor du har blitt bedre og hva du burde jobbe mer med.
- Skolen skal ha et styre med representanter fra elevene med stemmerett, og elevrepresentantene kan ikke kastes ut av møtet. Elevrådet kan møte i styret i tillegg til elevrepresentantene, men kun med talerett.
- Skolen skal ha skolemiljøutvalg hvor over halvparten er elever. Det skal være minst én representant i elevrådet per tjuende elev.
- Elevrådet skal kunne holde allmøte, hvor alle elever ved skolen må møte.
- Det skal være elevrepresentanter i alle relevante nemnder, som er et utvalg i fylket som er satt sammen av mange mennesker med ulik kompetanse. Hvis en nemnd skal jobbe med noe som er relevant for elever, så har elevene rett til å ha en plass i dette utvalget.