Videregående opplæring skal være gratis. Derfor skal det meste være dekket av skolen, og det som ikke er dekket der, får du støtte av Lånekassen til.

Hva betyr dette i praksis?

  • Du skal få alle nødvendige trykte og digitale læremidler av skolen. Dette vil for eksempel si at du skal få tilgang på PC og internett, lærebøker, artikler dere bruker i undervisningen og lignende.

  • I tillegg skal skolen ha tilgang på nødvendig utstyr og materiell. Dette gjelder også om du trenger spesialundervisning, men det er staten, ikke fylkeskommunen, som finansierer dette. Dette betyr at i følge loven har du ikke krav på egen PC, men mange fylker har en egen ordning med skole-PC til alle elever som er betalt av fylkeskommunen. Dette varierer fra fylke til fylke.

  • Fylkeskommunen skal sørge for skoleskyss for alle elever som bor minst 6 km. fra skolen.

  • Du har krav på stipend fra Lånekassen til å dekke annet nødvendig utstyr som opplæringen vanligvis gjør det nødvendig å ha (som arbeidstøy, kalkulator etc.).

  • Fylkeskommunen kan kreve en egenandel for å gi deg tilgang på bærbar PC, men denne må ikke være høyere enn minstesatsen for utstyrsstipendet fra Lånekassen (altså det stipendet alle har krav på hvis de går på videregående skole). Etter endt videregående opplæring skal du få beholde PC-en, og hvis du slutter skal du få kjøpe den for tilsammen tre ganger stipendbeløpet.